Copyright © 2021 W.S. kennel  All rights reserved

Vachtverzorging

(voor de kleine en grote Does).

Vachtverzorging. Waarom? Hulpmiddelen voor vachtverzorging: Vachtverzorging van de pup: Wat kammen we? Oogverzorging: Vachtverzorging bij de volwassen does: Een voorbeeld Wat doe ik met klitten: Borstelspray: Niet alle vachten zijn hetzelfde: Verzorging van het binnenoor: Hondse Hygiëne: Nagelonderhoud: Does op leeftijd:

Vachtverzorging. Waarom?

Als U kiest voor een schapendoes, neemt U voor lange tijd de plicht op U de hond intensief te verzorgen. Een mooie vacht is een lust voor het oog, maar heeft wel als consequentie dat de hond voor de verzorging ervan afhankelijk is van zijn eigenaar. Dus als de vacht niet goed verzorgd wordt, kunnen er huidproblemen ontstaan die de gezondheid van de hond kunnen ondermijnen. Vachtverzorging dient dus de hond en als laatste pas de mens. Vachtverzorging helpt onder andere om klitten tegen te gaan, om verstikking van de huid tegen te gaan door vervilting, om de vacht schoon te houden en om tijdig parasieten te ontdekken en op basis daarvan maatregelen te nemen. Denk o.a. aan teken!

Hulpmiddelen voor vachtverzorging:

Om de vacht van uw does goed te kunnen verzorgen heeft u minimaal een goede kam en een borstel nodig. Een zogenaamde bobtail borstel. Dit is een borstel met "nestjes' haren en in het midden daarvan een lange kunststof haar. Daarnaast is een (trim)tafel zeer aan te bevelen. Het werkt gemakkelijker, doesje kan lekker liggen, en het ontziet uw rug. In aanmerking genomen, dat een does al gauw 13 jaar wordt, is dit absoluut een nuttige investering. Let op dat de tafel niet mag wiebelen, hij moet stabiel staan. Het oppervlak van de tafel moet stroef zijn en gemakkelijk te reinigen en De afmeting van de tafel moet zodanig zijn, dat de volwassen does er uitgestrekt op zijn zij gemakkelijk op kan liggen. Voor overige klussen nog een grove kam, een schaartje voor de persoonlijke hygiëne, wattentips voor de oorverzorging, een vlooienkam, doekje of watten voor het oog, een nageltangetje en sommigen prefereren ook nog een borstelspray tegen splijten en afbreken van de haren. Let bij aanschaf op dat de kam geen scherpe, maar afgeronde punten heeft!

Vachtverzorging van de pup:

Als je een nieuw huisgenootje van zo'n 8 weken oud in huis hebt gekregen is, is er veel te doen: puppy zindelijk maken, opvoeden, eten geven, regelmatig laten slapen, ermee spelen en socialiseren. In het begin is er aan de vacht niet zo veel te kammen natuurlijk, maar je begint het best om zo vroeg mogelijk pupmans te leren om op tafel te zijn door hem elke dag even 2 minuutjes op de tafel te borstelen en of te kammen.

Wat kammen we?

Als je dit elke dag doet en ze na de kam/borstelbeurt even vertroetelt en wat lekkers geeft, hebben ze er later geen hekel aan. Op de leeftijd van 4 á 5 maanden probeer je, je puppy eens op de zij te leggen. Je blijft er een beetje boven hangen zodat de pup blijft liggen. Daarna is ons "poeppie" hartstikke braaf en laat je ze los én natuurlijk weer even belonen. Een aai en een graai in de honde-snoeppot en ze blijven je voor "altijd" trouw. Dus daarna elke dag even 2 minuutjes borstelen en kammen en 2 minuutjes op z'n zij laten liggen. Als puppy onwillig is, laat je hem zo gauw hij even "stil" ligt los om hem te belonen. Natuurlijk groeit ons puppy uit tot een jonge hond; de vacht groeit en groeit, maar Does is aan de tafel gewend en maakt het ons een stuk makkelijker om hem te verzorgen. We gaan nu ook wat oefenen om hem de tandjes te laten bekijken. Twee vingers los om de neus en de andere hand aan de onderkaak; tandjes ontbloten en met de stem belonen: lieve hond, lief doesje etc. Als het maar aardig klinkt kun je van alles zeggen. Zo'n jonge hondevacht van een maand of acht klit en klit, je word er soms wel eens radeloos van. Dan is het noodzakelijk om de does soms elke dag even te kammen. Regelmatig horen we van eigenaren van jonge honden dat hun hond op die leeftijd tegen alles aanloopt. Soms is het dan noodzakelijk om de kuif een beetje dunner te maken met een uitdunschaar. Ga hiermee niet experimenteren. Als je het nog nooit gedaan hebt, vraag professionele hulp. Liever nog gebruiken we het alternatief; dat is een “palmboompje” te planten. Bijvoorbeeld als je naar de hondenclub gaat voor cursus of om zo maar een rondje om te lopen. De haren die over de ogen hangen met een haarbandje omwikkelen. Wel opletten dat daarbij de oogleden nog kunnen sluiten!!

Oogverzorging:

Bovendien moet men er op letten dat de haren die in de ooghoeken en voor de ogen op de snuitrug groeien niet in de ogen prikken. Hier kunnen namelijk ernstige oogontstekingen uit ontstaan. Pluk ze weg of knip het met een stomp, maar wel scherp schaartje voorzichtig weg. Zoals met zoveel dingen kun je ook dit soms beter met 2 personen doen. Je kunt dan meteen met een nat doekje of een watje de ooghoeken schoonmaken. Als het al tot een korstje verdroogd is kan men het ook met de vingers verwijderen.

Vachtverzorging bij de volwassen does:

De Praktijk, Hoe gaan we te werk? In het algemeen werk je, uitgaande van de moderne vachten, het makkelijkst door de hond in delen te verzorgen. Het makkelijkst is dan om bij de voetjes te beginnen. Maak voor jezelf een vaste volgorde zodat je geen plekken kunt vergeten.

Een voorbeeld;

We beginnen de benen goed te borstelen. Van boven naar beneden en dan weer omhoog. Dan pak je de fijne kam en ga je plukje voor plukje, van voet naar schouder of bekken, de haren uitkammen. Belangrijkste van het borstelen/kammen is dat je het haar laag voor laag helemaal doorborstelt/-kamt tot op de huid. Na iedere laag haar moet je de huid duidelijk kunnen zien. Als dan links en rechts gedaan is, doe je de buikpartij. Om vervolgens het hoofd te doen. Eerst de oren (ook de binnenkant van de oren) en vervolgens de baard uitkammen. Ben je daarmee klaar doen we de staart nog even. Laat nu de Does zitten (met de rug naar je toe) en borstel de rug. Niet aaien, daar hebben we niets aan want de borstelpartij dient ook om de bloedsomloop te stimuleren. Vervolgens nog met de grove kam door de lange rugharen en klaar is Kees!

Wat doe ik met klitten;

Ruw doorkammen is uit den boze, altijd, dat geld voor iedere hond. Kom je een klit tegen, pak je die met duimen en wijsvingers en probeer hem vanaf de huid voorzichtig te ontwarren o.a. door de klit open te scheuren om het vervolgens voorzichtig uit te kammen / borstelen. Gaat dit absoluut niet, dan zou je de klit in de lengte richting van de haren kunnen in knippen en vervolgens uitkammen. Met name onder de oksels en onder de buik kunnen klitten zitten.

Borstelspray;

Hoewel het bij de schapendoes niet gebruikelijk en doorgaans niet nodig is om borstelspray te gebruiken, willen we er hier toch iets over melden. De gedachte achter borstelspray is dat het moet voorkomen dat er veel bovenvacht afbreekt. Tijdens het borstelen wordt de vacht licht benevelt met borstelspray/antiklitspray. Borstelspray zou het haar gladder en soepeler maken waardoor je makkelijker door de vacht heen borstelt. Ook klitten die voorbehandeld zijn met een antiklitspray zouden makkelijker te ontwarren zijn en de vacht zou na het borstelen ook minder snel klitten vormen. Daarbij is vochtig haar rekbaarder dan droog haar waardoor breuk voorkomen wordt. Gebruik van borstelspray beschermt de vacht dan tegen splijten en afbreken. )

Niet alle vachten zijn hetzelfde;

Uiteraard zijn er uitzonderingen: soms heeft does zo'n dichte ondervacht dat je i.p.v. de grove kam de fijne kam moet gebruiken. Het tegenovergestelde is een zeer dunne vacht waarbij voornamelijk de borstel gebruikt wordt. Daarnaast zul je merken dat er bijvoorbeeld ook verschil zit in de onderlinge kleuren. Witte haren vragen vaak een heel andere behandeling dan zwarte haren.

Verzorging van het binnenoor;

Er is enige discussie of oorharen nu wel danwel niet verwijderd moeten worden. Wij volgen de lijn weghalen. Het gaat om de lange haren in de oorschelp. Die schelpen moeten goed "leeg" blijven. Je haalt die haren met bijvoorbeeld een beetje magnesium poeder gemakkelijk met duim en wijsvinger beetje voor beetje weg.Niet alles in een ruk eruit trekken! Dat doet geweldig zeer en je ziet doesje nooit meer terug komen voor een fijne borstelbeurt. Als u het haar verwijderd heeft kunt u daarna het oor nog reinigen met een milde oorreiniger. Zorg ervoor dat uw oorreiniger weinig tot geen alcohol bevat aangezien de huid in het oor nu wat schraal is.

Hondse Hygiëne:

Het haar rond de anus, de vulva en de penis mag je ook wegknippen, dit om te voorkomen dat resten van urine of ontlasting in de vacht blijven hangen. Doe dit wel met beleid zodat er geen gaten in het model van hond vallen. Een centimeter kortknippen rond de anus is al voldoende.

Nagelonderhoud:

Een hond slijt zijn nagels op harde ondergronden. Onder andere ook door met de voeten achterwaarts over de grond te schrapen. Maar wanneer je hond juist veel op zachte ondergronden loopt zoals gras, kan het nodig zijn dat de nagels geknipt moeten worden. Let er vooral op dat je niet in het leven knipt aangezien dit voor de hond zeer pijnlijk is. Heeft je hond zwarte nagels knip dan eventueel alleen het puntje af of gebruik een nagelvijl. Geef ook aandacht aan de zijnagels die aan de voorpoten van je hond zitten. Aangezien deze niet de grond raken zal het nodig zijn deze met regelmaat te knippen. Gebruik een degelijke nageltang om splijten van de nagels met alle ellende van dien te voorkomen.

Does op leeftijd:

Je hoort vaak dat oudere doezen ineens geen zin meer hebben om geborsteld te worden. Door does wat vaker, bijv. wekelijks, een korte beurt te geven, tref je wat minder klitten aan en blijft does het prettig vinden of op z'n minst niet als akelig ervaren.
TOP TOP TOP
© Wietsebas 2022
TOP17
Copyright © 2021van W.S. kennel  All rights reserved
TOP17
© Wietsebas 2022

Vachtverzorging

(voor de kleine en grote Does).

Vachtverzorging. Waarom? Hulpmiddelen voor vachtverzorging: Vachtverzorging van de pup: Wat kammen we? Oogverzorging: Vachtverzorging bij de volwassen does: Een voorbeeld Wat doe ik met klitten: Borstelspray: Niet alle vachten zijn hetzelfde: Verzorging van het binnenoor: Hondse Hygiëne: Nagelonderhoud: Does op leeftijd:

Vachtverzorging. Waarom?

Als U kiest voor een schapendoes, neemt U voor lange tijd de plicht op U de hond intensief te verzorgen. Een mooie vacht is een lust voor het oog, maar heeft wel als consequentie dat de hond voor de verzorging ervan afhankelijk is van zijn eigenaar. Dus als de vacht niet goed verzorgd wordt, kunnen er huidproblemen ontstaan die de gezondheid van de hond kunnen ondermijnen. Vachtverzorging dient dus de hond en als laatste pas de mens. Vachtverzorging helpt onder andere om klitten tegen te gaan, om verstikking van de huid tegen te gaan door vervilting, om de vacht schoon te houden en om tijdig parasieten te ontdekken en op basis daarvan maatregelen te nemen. Denk o.a. aan teken!

Hulpmiddelen voor vachtverzorging:

Om de vacht van uw does goed te kunnen verzorgen heeft u minimaal een goede kam en een borstel nodig. Een zogenaamde bobtail borstel. Dit is een borstel met "nestjes' haren en in het midden daarvan een lange kunststof haar. Daarnaast is een (trim)tafel zeer aan te bevelen. Het werkt gemakkelijker, doesje kan lekker liggen, en het ontziet uw rug. In aanmerking genomen, dat een does al gauw 13 jaar wordt, is dit absoluut een nuttige investering. Let op dat de tafel niet mag wiebelen, hij moet stabiel staan. Het oppervlak van de tafel moet stroef zijn en gemakkelijk te reinigen en De afmeting van de tafel moet zodanig zijn, dat de volwassen does er uitgestrekt op zijn zij gemakkelijk op kan liggen. Voor overige klussen nog een grove kam, een schaartje voor de persoonlijke hygiëne, wattentips voor de oorverzorging, een vlooienkam, doekje of watten voor het oog, een nageltangetje en sommigen prefereren ook nog een borstelspray tegen splijten en afbreken van de haren. Let bij aanschaf op dat de kam geen scherpe, maar afgeronde punten heeft!

Vachtverzorging van de pup:

Als je een nieuw huisgenootje van zo'n 8 weken oud in huis hebt gekregen is, is er veel te doen: puppy zindelijk maken, opvoeden, eten geven, regelmatig laten slapen, ermee spelen en socialiseren. In het begin is er aan de vacht niet zo veel te kammen natuurlijk, maar je begint het best om zo vroeg mogelijk pupmans te leren om op tafel te zijn door hem elke dag even 2 minuutjes op de tafel te borstelen en of te kammen.

Wat kammen we?

Als je dit elke dag doet en ze na de kam/borstelbeurt even vertroetelt en wat lekkers geeft, hebben ze er later geen hekel aan. Op de leeftijd van 4 á 5 maanden probeer je, je puppy eens op de zij te leggen. Je blijft er een beetje boven hangen zodat de pup blijft liggen. Daarna is ons "poeppie" hartstikke braaf en laat je ze los én natuurlijk weer even belonen. Een aai en een graai in de honde-snoeppot en ze blijven je voor "altijd" trouw. Dus daarna elke dag even 2 minuutjes borstelen en kammen en 2 minuutjes op z'n zij laten liggen. Als puppy onwillig is, laat je hem zo gauw hij even "stil" ligt los om hem te belonen. Natuurlijk groeit ons puppy uit tot een jonge hond; de vacht groeit en groeit, maar Does is aan de tafel gewend en maakt het ons een stuk makkelijker om hem te verzorgen. We gaan nu ook wat oefenen om hem de tandjes te laten bekijken. Twee vingers los om de neus en de andere hand aan de onderkaak; tandjes ontbloten en met de stem belonen: lieve hond, lief doesje etc. Als het maar aardig klinkt kun je van alles zeggen. Zo'n jonge hondevacht van een maand of acht klit en klit, je word er soms wel eens radeloos van. Dan is het noodzakelijk om de does soms elke dag even te kammen. Regelmatig horen we van eigenaren van jonge honden dat hun hond op die leeftijd tegen alles aanloopt. Soms is het dan noodzakelijk om de kuif een beetje dunner te maken met een uitdunschaar. Ga hiermee niet experimenteren. Als je het nog nooit gedaan hebt, vraag professionele hulp. Liever nog gebruiken we het alternatief; dat is een “palmboompje” te planten. Bijvoorbeeld als je naar de hondenclub gaat voor cursus of om zo maar een rondje om te lopen. De haren die over de ogen hangen met een haarbandje omwikkelen. Wel opletten dat daarbij de oogleden nog kunnen sluiten!!

Oogverzorging:

Bovendien moet men er op letten dat de haren die in de ooghoeken en voor de ogen op de snuitrug groeien niet in de ogen prikken. Hier kunnen namelijk ernstige oogontstekingen uit ontstaan. Pluk ze weg of knip het met een stomp, maar wel scherp schaartje voorzichtig weg. Zoals met zoveel dingen kun je ook dit soms beter met 2 personen doen. Je kunt dan meteen met een nat doekje of een watje de ooghoeken schoonmaken. Als het al tot een korstje verdroogd is kan men het ook met de vingers verwijderen.

Vachtverzorging bij de volwassen does:

De Praktijk, Hoe gaan we te werk? In het algemeen werk je, uitgaande van de moderne vachten, het makkelijkst door de hond in delen te verzorgen. Het makkelijkst is dan om bij de voetjes te beginnen. Maak voor jezelf een vaste volgorde zodat je geen plekken kunt vergeten.

Een voorbeeld;

We beginnen de benen goed te borstelen. Van boven naar beneden en dan weer omhoog. Dan pak je de fijne kam en ga je plukje voor plukje, van voet naar schouder of bekken, de haren uitkammen. Belangrijkste van het borstelen/kammen is dat je het haar laag voor laag helemaal doorborstelt/-kamt tot op de huid. Na iedere laag haar moet je de huid duidelijk kunnen zien. Als dan links en rechts gedaan is, doe je de buikpartij. Om vervolgens het hoofd te doen. Eerst de oren (ook de binnenkant van de oren) en vervolgens de baard uitkammen. Ben je daarmee klaar doen we de staart nog even. Laat nu de Does zitten (met de rug naar je toe) en borstel de rug. Niet aaien, daar hebben we niets aan want de borstelpartij dient ook om de bloedsomloop te stimuleren. Vervolgens nog met de grove kam door de lange rugharen en klaar is Kees!

Wat doe ik met klitten;

Ruw doorkammen is uit den boze, altijd, dat geld voor iedere hond. Kom je een klit tegen, pak je die met duimen en wijsvingers en probeer hem vanaf de huid voorzichtig te ontwarren o.a. door de klit open te scheuren om het vervolgens voorzichtig uit te kammen / borstelen. Gaat dit absoluut niet, dan zou je de klit in de lengte richting van de haren kunnen in knippen en vervolgens uitkammen. Met name onder de oksels en onder de buik kunnen klitten zitten.

Borstelspray;

Hoewel het bij de schapendoes niet gebruikelijk en doorgaans niet nodig is om borstelspray te gebruiken, willen we er hier toch iets over melden. De gedachte achter borstelspray is dat het moet voorkomen dat er veel bovenvacht afbreekt. Tijdens het borstelen wordt de vacht licht benevelt met borstelspray/antiklitspray. Borstelspray zou het haar gladder en soepeler maken waardoor je makkelijker door de vacht heen borstelt. Ook klitten die voorbehandeld zijn met een antiklitspray zouden makkelijker te ontwarren zijn en de vacht zou na het borstelen ook minder snel klitten vormen. Daarbij is vochtig haar rekbaarder dan droog haar waardoor breuk voorkomen wordt. Gebruik van borstelspray beschermt de vacht dan tegen splijten en afbreken. )

Niet alle vachten zijn hetzelfde;

Uiteraard zijn er uitzonderingen: soms heeft does zo'n dichte ondervacht dat je i.p.v. de grove kam de fijne kam moet gebruiken. Het tegenovergestelde is een zeer dunne vacht waarbij voornamelijk de borstel gebruikt wordt. Daarnaast zul je merken dat er bijvoorbeeld ook verschil zit in de onderlinge kleuren. Witte haren vragen vaak een heel andere behandeling dan zwarte haren.

Verzorging van het binnenoor;

Er is enige discussie of oorharen nu wel danwel niet verwijderd moeten worden. Wij volgen de lijn weghalen. Het gaat om de lange haren in de oorschelp. Die schelpen moeten goed "leeg" blijven. Je haalt die haren met bijvoorbeeld een beetje magnesium poeder gemakkelijk met duim en wijsvinger beetje voor beetje weg.Niet alles in een ruk eruit trekken! Dat doet geweldig zeer en je ziet doesje nooit meer terug komen voor een fijne borstelbeurt. Als u het haar verwijderd heeft kunt u daarna het oor nog reinigen met een milde oorreiniger. Zorg ervoor dat uw oorreiniger weinig tot geen alcohol bevat aangezien de huid in het oor nu wat schraal is.

Hondse Hygiëne:

Het haar rond de anus, de vulva en de penis mag je ook wegknippen, dit om te voorkomen dat resten van urine of ontlasting in de vacht blijven hangen. Doe dit wel met beleid zodat er geen gaten in het model van hond vallen. Een centimeter kortknippen rond de anus is al voldoende.

Nagelonderhoud:

Een hond slijt zijn nagels op harde ondergronden. Onder andere ook door met de voeten achterwaarts over de grond te schrapen. Maar wanneer je hond juist veel op zachte ondergronden loopt zoals gras, kan het nodig zijn dat de nagels geknipt moeten worden. Let er vooral op dat je niet in het leven knipt aangezien dit voor de hond zeer pijnlijk is. Heeft je hond zwarte nagels knip dan eventueel alleen het puntje af of gebruik een nagelvijl. Geef ook aandacht aan de zijnagels die aan de voorpoten van je hond zitten. Aangezien deze niet de grond raken zal het nodig zijn deze met regelmaat te knippen. Gebruik een degelijke nageltang om splijten van de nagels met alle ellende van dien te voorkomen.

Does op leeftijd:

Je hoort vaak dat oudere doezen ineens geen zin meer hebben om geborsteld te worden. Door does wat vaker, bijv. wekelijks, een korte beurt te geven, tref je wat minder klitten aan en blijft does het prettig vinden of op z'n minst niet als akelig ervaren.
TOP TOP TOP TOP TOP